Българи от Чикаго се оказаха в центъра на голям криминален случай в Калифорния. Ако твърденията на ФБР се окажат верни, заговорът напомня криминален филм - серия от вътрешни обири, подготвени в стриптийз клубове в Чикаго, с цел подялба на няколко милиона долара, изкарани от българи, отглеждащи марихуана в Калифорния. Сроред ФБР Емануел Борисов и Евгени Копанков, както и американецът Пол Брукс са били замесени в предполагаем заговор за серия обири в района на Хумболт каунти в Калифорния. Районът от десетилетия е известен с производството на марихуана и голяма част от този бизнес там се държи от българи. А случаят се разплел след сигнал на къртица на ФБР в групата. Предполагаемите жертви обаче отрекоха пред BG VOICE да имат имот в този район или пък милиони долари в кеш.

Тримата мъже – Емануел Борисов, на 28 години, Пол Брукс, на 34 и Евгени Копанков, на 31, са обвинени в заговор. Срещу тях има обвинения в опит за намеса в търговия чрез заплаха от насилие. Ако бъдат осъдени, ги очакват до 20 години затвор и 250 хиляди долара глоба.

Според обвинителния акт във ФБР получили сигнал от техен информатор, че Борисов му предложил да извършат обир. Той казал на къртицата, че се очаква сумата от 2.3 милиона долара да бъде доставена в имот в Калифорния, собственост на мъж с името Иван, който имал плантация за марихуана. Иван вече имал 400 хиляди долара в дома си.

Според ФБР Борисов казал на информатора, че искал да открадне тези пари с помощта на Пол Брукс – бивш морски пехотинец, служил в Ирак. Двамата се запознали в стрийптийз клуб в Чикаго където двамата работели като охрана. А Борисов научил за тези пари от Копанков, който пък ФБР засекли при дрга тяхна операция през декември заедно с мексиканеца Едгар Гарсия, от когото конфискували 2 милиона долара в брой.

Според Копанков мексиканеца имал кавга с Иван заради някакъв имот. Копанков разпространявал слуха, че мексиканците били вдигнали мерника на Иван и това давало удобна версия вината за обира да се хвърли върху групата на Гарсия.

ФБР записало този разговор между Борисов и техния информатор. В обвинителния акт обаче не се споменава да има записи на разоговори между Копанков и другите заподозрени или информатора на ФБР. Според обвинението Копанков е казал, че ще осигури оръжия, а Борисов е заявил, че иска да извърши „трудната част“. Според ФБР обаче тримата се отказали да правят обир в имота на Иван защото там имало много охрана. Вместо това решили да отвлекат друг мъж на име Сергей, в чийто имот имало 3 милиона долара.

Информаторът на ФБР разказал, че чул Копанков по телефона да казва на Борисов, че бил готов да нарани Сергей, ако се наложи, за да им каже къде са скрити милионите. Копанков обаче не искал да им каже къде се намират имотите на Иван и Сергей, а щял да ги заведе лично там. Борисов, Брукс и информаторът отишли да купят нужните за операцията дрехи и вещи от Walmart в чикагското предградие Нортлейк. Борисов и Брукс обаче нямали пари и затова сметката била платена от информатора. Той също им купил билети за Калифорния за 3 април където Копанков трябвало да ги посрещне на летището. Вместо това там ги чакали агенти на ФБР.

Могила от 4,500 кг марихуана, която ФБР иззела на 17 ноември 2018 г. Агентите твърдят, че това е станало в имот на българска фирма, чиито собствени са били евентуални жертви на плана за обир.

Тези хора обаче казват, че е станала грешка и имотът не е техен и нямат милиони в брой.

Борисов обсъдил с къртицата и Брукс още няколко евентуални обира, сред които и съдружниците на Иван – Гала и Владо. Според агентите на ФБР те били собственици на V&I Construction, в чийто имот през ноември 2018 г. властите открили 4,500 кг. незаконна марихуана. Собствениците на тази компания обаче заявиха пред BG VOICE, че нямат такъв имот и че не е провеждана полицейска операция срещу тях. Фирмата им е строителна и извършват дейности в района, но техния имот, на който складират техниката си, се намирал на 15 минути с кола от мястото където през ноември ФБР иззели марихуаната.

Съдът определи парична гаранция от 200 хиляди долара за тримата заподозрени, но прокуратурата я оспорва и засега те остават в ареста.