Федералният резерв на САЩ (ФЕД) увеличи краткосрочния лихвен процент – референтен за много потребителски и бизнес кредити  за чътвърти път през 2018 г. с 0,25 %. Така водещата лихва вече е между  2,25 - 2,50 процента, което е най-високото й ниво от 2008 г насам. В извление от Федералния резерв обосноваха действията си с "продължаващите темпове на стабилна икономика". Американският президент Доналд Тръмп призова централната банка да не увеличава лихвите с подобряване на икономиката в страната. В серия от туитове той призова ФЕД да предотврати рязко разпродаване на акции като задържи нивото на лихвите. Но от федералния резерв не се съобразиха с мнението на президента. Повечето републиканци и демократи подкрепят усилията на ФЕД да увеличи разходите по заемите, за да се предотврати инфлация. Освен увеличението ФЕД прогнозират  да има само две увеличния на лихвения процент догодина. Toва е по-малко от първоначално прогнозираните три увеличения през 2019 г

Как увеличаването на лихвите ще засегне всички нас?

Кредити:

Онези от нас, които имат заеми от някакъв вид, обикновено ипотеки, заеми за автомобили и / или дългове по кредитни карти ще плащат повече освен ако, както при повечето ипотеки нямат фиксиран лихвен процент. Ако имате регулируем процент по ипотечния си кредит (ARM) без период на фиксиран лихвен процент, вие ще плащате повече още сега.

Автомобилните кредити също ще бъдат засегнати. Текущият ви заем с фиксирана лихва ще остане същият, но  бъдещото финансиране за закупуване на автомобил ще бъде по-скъпо. Лихвите по кредитни карти ще се увеличат незабавно.

Спестявания:

За тези, които имат малък или никакъв дълг и значителни парични спестявания, увеличението е добра новина. В продължение на почти десетилетие те бяха „наказани” от статичните лихвени проценти. Спестовните сметки и други парични спестовни средства ще имат повече възвръщаемост.